Tuesday, October 31, 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΣ - ΜΙΚΡΟΝΑΥΠΗΓΙΚΗ



 Ο Γιάννης Μπουνταλάς, είναι ο πιο γνωστός αντιπρόσωπος της μικροναυπηγικής τέχνης στη Σκόπελο. Ο ίδιος έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του Τριαντάφυλλο, ο οποίος ήταν καραβαμοραγκός. Η αγάπη του και το μεράκι του για την κατασκευή πλοίων ήταν αυτή που όταν έκλεισα οι «ταρσανάδες» τον έκαναν να στραφεί προς τη μικροναυπηγική. Έτσι ο Γιάννης Μπουνταλάς, διδάχτηκε από τον πατέρα του  την τέχνη, δημιουργώντας αριστουργήματα, ιστιοφόρων, στα οποία μπορεί κανείς να διακρίνει όλες τις με  λεπτομέρειες και τον εξοπλισμό ενός πραγματικού πλοίου.
  Ο Γιάννης Μπουνταλάς ανήκε σε μια οικογένεια καραβομαραγκών. Ο παππούς του είχε «καρνάγιο» στη Βράϊλα της Μαύρης Θάλασσας. Ο πατέρας του Τριαντάφυλλος, όταν σταμάτησαν να λειτουργούν τα καρνάγια και οι ταρσανάδες, αποφάσισε να δημιουργήσει σε μικρότερη κλίμακα τα πλοία που είχε μάθει να κατασκευάζει από τον πατέρα του. Ο Γιάννης Μπουνταλάς, ασχολείται από το 1975, παρακολουθώντας και μαθαίνοντας από τον πατέρα του. 
  Τα πλοία όλα που κατασκευάζει είναι ακριβή αντίγραφα από κανονικά πλοία, όπως το τελευταίο του έργο το VICTORY (το πλοίο αυτό χρησιμοποιήθηκε στους Ναπολεόντειους Πολέμους το 1805. Πλέον έχει μουσειακή αξία και βρίσκεται στο μουσείο του Πόρτσμουθ στην  Αγγλία). Ένα εντυπωσιακό καράβι μήκους 3 μέτρων περίπου. Όλα τα πλοία που κατασκευάζονται στηρίζονται πάνω στα σχέδια που έχει αποτυπώσει ο πατέρας του Τριαντάφυλλος, το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ξύλο καρυδιάς. Η κατασκευή μπορεί να διαρκέσει από 4 μήνες το λιγότερο έως και 2 χρόνια. Την τέχνη αυτή  παρακολουθεί η κόρη του Ρηγίνα, η οποία θα αποτελέσει την 3η γενιά της οικογένειας Μπουνταλά.

Συνέντευξη - Κείμενο : Σπυριδούλα Μπετσάνη
Φωτογραφίες : Εφημερίδα Βόρειες Σποράδες
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Discover Skopelos 2015

No comments:

Post a Comment

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ - ΜΕΤΕΩΡΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΜΕΤΣΟΒΟ

  Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΜΕΤΣΟΒΟ 5 ΗΜΕΡΕΣ - 4 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣ...