ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΗΝΤΑΡΗΣ - Ρεμπέτης   Ο Γιώργος Ξηντάρης, είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αντιπροσωπευτικούς εκφραστές του ρεμπέτικου τραγουδιού. Τραγουδά  και  παίζει μπουζούκι από το 1972, στο ιστορικό μαγαζί της Αθήνας "Ρεμπέτικη Ιστορία". Έγινε ευρέως γνωστός από τη συμμετοχή του στην σειρά "Το Μινόρε της Αυγής". 
  Θυμάται από  παιδί στην Σκόπελο, ότι τα τραγούδια που άκουγε στα γραμμόφωνα και στα τζούκ - μπόξ , ήταν ρεμπέτικα. Αυτά τα ακούσματα τον ώθησαν να ασχοληθεί και ο ίδιος. "Σκόπελος και Ρεμπέτικο πάνε μαζί", λέει, αφού εδώ υπάρχουν πάρα πολλοί και καλοί εκφραστές του. 
  Το ρεμπέτικο γι' αυτόν είναι δρόμος, αναφέρεται στην αγάπη, τον έρωτα, την
ξενιτιά, τον χωρισμό, την θάλασσα, έτσι πιστεύει ότι ο καθένας μπορεί να βρει στο ρεμπέτικο κάτι που τον εκφράζει. Έχει χαρακτηριστεί ως "ο τελευταίος αμανετζής", ο ίδιος δεν αποδέχεται με ευκολία τον τίτλο, υποστηρίζει όμως  ότι ο αμανές είναι δύσκολο είδος και προσωπικό θέμα για τον καλλιτέχνη, γιατί τα «τρία λεπτά» που διαρκεί, τα ζεί μόνος του, "ο αμανές είναι το ταξίμι της φωνής".   
   Τα καλοκαίρια βρίσκεται στον “ναό” του, ή όπως το ονόμασε ο φίλος του Θωμάς Κοροβίνης, στο "Ηρώδειο της Σκοπέλου". Αναφέρεται στο μαγαζί του, την "Ανατολή", που βρίσκεται στην κορυφή του Κάστρου. Εκεί κάθε βράδυ δίνει και από μια  “συναυλία”, μαζί με τους γιούς του, οι οποίοι βαδίζουν πάνω στα χνάρια του. Το μαγαζί το έφτιαξε μόνος του από το μηδέν, με πολύ ιδρώτα και κόπο και γι αυτό το θεωρεί "παιδί" του. 
 
 Πλέον, αισθάνεται πλήρης. Έχει μια καλή οικογένεια, δύο εκπληκτικά παιδιά  σαν άτομα και σαν μουσικοί, τραγουδά στο μαγαζί που έφτιαξε με μεράκι και μαγειρεύει σε αυτό με αγάπη για τον κόσμο που τόσο θερμά, όλα αυτά τα χρόνια τον υποστηρίζει.

Συνέντευξη - Κείμενο Σπυριδούλα Μπετσάνη
Πρώτη δημοσίευση : Περιοδικό Discover Skopelos 2015
Φωτογραφίες: Το Περιοδικό και Φιλόξενος


Comments

Popular posts from this blog

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΡΕΜΠΕΤΗΣ - ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΠΕΠΑΡΗΘΙΟΣ ΟΙΝΟΣ - Το μυθικό κρασί της Σκοπέλου