ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΤΗ ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΗ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συνεργασία του με την κα Ανθή Βαλσαμάκη.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες, θα ξεκινήσουν στις 04/07/2017 ημέρα Τρίτη και θα λήξουν στις 13/07/2017. Τα σεμινάρια θα λαμβάνουν χώρα κάθε τρίτη και πέμπτη, στο κτίριο του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου απο τις 10:00 έως τη 13:00.

Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν έναν  κύκλο σεμιναρίων που αποτελείται από  4 τρίωρες συναντήσεις, με τα εξής θέματα:

1.     Οι  Σκοπελίτικες βελονιές αφηγούνται με πολύχρωμα μολύβια το ταξίδι τους.
Σεντόνια, μαξιλάρια, προσκεφαλάδες, προσόψια  από ολοβρόχινα υφάσματα, όλα καμωμένα από τις περίφημες κεντήστρες του νησιού, κεντημένα με μεταξοκλωστές διαφόρων χρωμάτων γεμίζαν τα σεντούκια των κοριτσιών.
Σχεδιάζουμε, ζωγραφίζουμε καράβια, πουλιά, λουλούδια, κάθε λογής φυτά και ζώα,  παρμένα από κεντήματα που στολίζουν ακόμα και σήμερα το Σκοπελίτικο σπίτι.

2.     Διακοσμητικά πρωτογράμματα
Πρωτογράμματα συναντάμε κεντημένα στα προικιά της νύφης, πρωτογράμματα συναντάμε στους σελιδοδείκτες, αλλά επίσης διακοσμητικά καλλιγραφικά πρωτογράμματα συναντάμε στην αρχή των κειμένων  σε βιβλία προηγουμένων αιώνων.
Αυτοσχεδιάζουμε το δικό μας πρωτόγραμμα.

3.     Η ιστορία των πιάτων της Βιολέττας
Η Βιολέττα, λαϊκή ζωγράφος , αποτυπώνει, αντιγράφει και διασώζει με τον χρωστήρα της, με ακρίβεια στοιχεία από Σκοπελίτικα πιάτα παλαιών εποχών που τείνουν να εξαφανιστούν.
Εμείς ζωγραφίζουμε το δικό μας πιάτο και γράφουμε το δικό μας παραμύθι.

4.     Κεντημένα  σύμβολα παρμένα από τη Σκοπελίτικη νυφιάτικη φορεσιά,  απομονώνονται και γίνονται χρυσές στάμπες σε λευκές μπλούζες.


Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες καλέστε την κ. Σπυριδούλα Μπετσάνη στο 6907594164.

Comments

Popular posts from this blog

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΡΕΜΠΕΤΗΣ - ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΠΕΠΑΡΗΘΙΟΣ ΟΙΝΟΣ - Το μυθικό κρασί της Σκοπέλου