Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ Κ. ΑΝΘΗ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ - ΛΗΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ


Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια αφορούσαν στο πρώτο μέρος την κεντητική τέχνη και ήταν αφιερωμένα στις κεντήστρες της Σκοπέλου Χρυσούλα και Αλεξάνδρα Καραμπετσάνη, που επί  τρείς γενιές στόλιζαν με την βελόνα τους τα προικιά των κοριτσιών, ως μνήμη στη προσφορά τους.

Η ομάδα του εργαστηρίου μέσα από φωτογραφίες  της εποχής εκείνης, σχεδίασαν  και ζωγράφισαν τα δικά τους κεντήματα βασισμένα στα πρωτότυπα εκείνων, καθώς και καλλιγραφικά πρωτογράμματα που ήταν αποτυπωμένα σε μαξιλάρια, σεντόνια και άλλα κεντήματα της προίκας .

Στο δεύτερο μέρος η ομάδα  πήρε συνέντευξη  απο την γνωστή λαϊκή ζωγράφο Βιολέττα  Σοφικίτου - σε μια επίσκεψη στο χώρο της -  η οποία συγκέντρωσε , κατέγραψε και με τον χρωστήρα της ζωγράφισε ένα μεγάλο αριθμό πιάτων που συναντάμε στη Σκόπελο και βρίσκονται είτε εντοιχισμένα σε προσόψεις εκκλησιών (πιάτο του Χριστού), είτε ως διακοσμητικά  στους τοίχους των σπιτιών, είτε ως χρηστικά αντικείμενα.

Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την ζεστή αγκαλιά και τη επαφή  που είχαν με τη δημιουργό Βιολέττα, εμπνέονται και  ζωγραφίζουν τα δικά τους πιάτα με εκατοντάφυλλα  τριαντάφυλλα, μοσχομυρισμένα γαρίφαλα, κρίνα, κατιφέδες και πολύχρωμες τουλίπες με πουλιά που κάθονται στα κλαδιά τους.

Το Δ.Σ του Συλλόγου ευχαριστεί απο καρδιάς την κα Ανθή Βαλσαμάκη για την εθελοντική προσφορά της  και κυρίως  για την γνωριμία  των παιδιών με την "λαϊκή τέχνη".
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα επαναληφθούν.


Comments

Popular posts from this blog

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΡΕΜΠΕΤΗΣ - ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΠΕΠΑΡΗΘΙΟΣ ΟΙΝΟΣ - Το μυθικό κρασί της Σκοπέλου