Αφιέρωμα σε ντόπιους καλλιτέχνες: Βιολέττα Σοφικίτου.

Βιολέττα Σοφικίτου – Ζωγραφική σε πιάτα και γυάλινα αντικείμενα.


   Η  Βιολέττα Σοφικίτου, είναι μια αθόρυβη καλλιτέχνις, ένας πολυτάλαντος άνθρωπος. Το ανήσυχο πνεύμα της, απ’ όταν ήταν μικρό παιδί ακόμη, την οδήγησε να γράφει στα «κρυφά» τους θρύλους και τις παραδόσεις του νησιού, που τις εξιστορούσουν οι γονείς της και ο παππούς της. Στα κρυφά,  γιατί τότε οι γονείς δεν άφηναν τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα, παρά μόνο ο παππούς της, της έλεγε «θέλω να γίνεις δασκάλα για να μαθαίνεις στα παιδιά αυτά που σου αφηγούμαι». Έτσι η Βιολέττα παρακινημένη από τον παππού και συνεπαρμένη από τις ιστορίες που είχε μάθει, κλείδωνε την πόρτα του δωματίου της, έβαζε ένα σεντόνι στις χαραμάδες της για να μην βγαίνει το φώς  και άναβε τον λίχνο, για να γράψει όλα αυτά που είχε ακούσει. 
  Οι επισκέψεις που έκανε στα «αρχοντόσπιτα» της Σκοπέλου, όπως η ίδια χαρακτηριστικά αναφέρει την έφεραν σε επαφή, με τα διακοσμητικά πιάτα, τα οποία έφερναν οι πλούσιοι ναυτικοί και καραβοκύρηδες για να στολίσουν το σπίτι τους. Είχε τόσο πολύ ενθουσιαστεί με αυτά, που όταν γυρνούσε στο σπίτι της, έπαιρνε ένα φύλλο από λαχανίδα, το γύριζε ανάποδα και χάραζε με ένα κλαδάκι, τα εντυπωσιακά σχέδια που είχε δει και την είχαν γοητεύσει. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας της, δεν της επέτρεψε να ασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε, καθώς δεν υπήρχε η πολυτέλεια για την απόκτηση της πρώτης ύλης. 
  Ξεκίνησε να ζωγραφίζει πιάτα, όταν έκανε τις προετοιμασίες για το γάμο της, για να στολίσει το σπίτι της. Τα έργα της είδαν τότε οι κυρίες κάποιων εύπορων οικογενειών και της ζήτησαν να ζωγραφίσει γι’ αυτές και κάπως έτσι ξεκίνησε η επαγγελματική της καριέρα. 
 Κάνοντας αυτό που πρωτίστως αγαπά και θαυμάζει ζωγράφιζε και ζωγραφίζει πιάτα, δίσκους και διάφορα γυαλιά, τα οποία όλα αποτελούν έργα τέχνης. Τα σχέδια αντανακλούν τον πολιτισμό όλου του κόσμου,  όπου ταξίδευαν οι έμπειροι ναυτικοί, αψηφώντας τον κίνδυνο. Ρώσικα, Βενετσιάνικα, εγγλέζικα, κινέζικα, γαλλικά, κωνσταντινοπολίτικα και πιο σπάνια ροδίτικα (τα μοναδικά που υπήρχαν στην Ελλάδα) σχέδια, που απεικονίζουν κυρίως λουλούδια, πουλιά, τοπία της φύσης. Στην συλλογή των σχεδίων της έχει προσθέσει και την σκοπελίτικη φορεσιά. 

 Τα ζωγραφίζει με σμαλτομπογιά και απαιτείται υπομονή, αγάπη και φυσικά ταλέντο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν στην Σκόπελο, χτιζόταν μια εκκλησία, στους εξωτερικούς τοίχους της, εντοίχιζαν διακοσμητικά πιάτα, όπως αυτά στην Παναγία Ελευθερώτρια Σκοπέλου. 
 Έχει  ζωγραφίσει πίνακες και έχει γράψει  για  τους θρύλους και τις παραδόσεις της Σκοπέλου. Τη δεκαετία του 1990 το Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου εξέδωσε το βιβλίο «Θρύλοι και Παραδόσεις της Σκοπέλου» , έργο δικό της, στο οποίο περιλαμβάνει 18 πίνακες, που απεικονίζουν τους θρύλους του νησιού. 

Συνέντευξη - Κείμενο - Επιμέλεια: Σπυριδούλα Μπετσάνη
Φωτό: Eφημερίδα Βόρειες Σποράδες
2017

Comments

Popular posts from this blog

ΠΑΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΡΕΜΠΕΤΗΣ - ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΠΕΠΑΡΗΘΙΟΣ ΟΙΝΟΣ - Το μυθικό κρασί της Σκοπέλου